söndag 23 oktober 2011

Schindler's List

Såg denna underbara film igen igår natt. Andra gången jag ser den och den är lika ryslig varje gång.


Den handlar om Oscar Schindler, en medlem i nazipartiet och en affärsman, som under förintelsen ser de hemskheter som judarna utsätts för varje dag i lägren. När judarna som arbetar i hans fabrik tillslut ska deporteras till Auschwitz bestämmer han sig för att rädda dem. Han skriver därför en lista på 1100 namn; män, kvinnor och barn, som han sedan presenterar för den grymme lägerkommendanten Goeth. För varje namn betalar en viss summa som muta till Goeth, han köper alltså människoliven.


Fruktansvärd och samtidigt helt underbart vacker film om en mans förändring och osjälviska kamp för judarnas överlevnad. Strålande Liam Neeson i huvudrollen gör en fantastisk insats!
Filmen är i regel svart/vit, med vissa färginslag för att förstärka den dramatiska effekten. Som exempelvis flickans röda kofta.
De som inte har sett denna film borde verkligen göra det, inte bara för att det är en fantastisk film, utan för att historien den skildrar är sann och man får aldrig någonsin glömma Förintelsens fasor, men heller inte namn som Schindler; som gjorde det möjligt för 6000 människor att födas!

2 kommentarer:

  1. Har faktiskt inte sett den där! Men det känns som att många pratar om den. Får ta och se den då :)

    sv: Ja det känns skitkul :D

    SvaraRadera